Hva skjer?

Det er relativt frustrerende å drive med kaffebrenning. Det er kanskje en klisje, men det gjør det ikke mindre sant at jo mer jeg lærer jo mer skjønner jeg hvor lite jeg kan om kaffebrenning. Nå skal det også sies at selv om det er frustrerende i blant så er det også fryktelig artig. Rett før jul gikk det ut en mail til alle kaffebrenneri i Norge, fra Norsk Kaffeinformasjon. Det var en invitasjon til å delta på kvalifisering til NM i kaffebrenning. I forskjell fra tidligere år så vil det nå være en kvalifisering hvor alle kan delta, hvor det tidligere var påmelding og stort sett bare de som var godt inne i miljøet som reelt hadde mulighet til å delta på NM. Vinner man NM så skal man delta og representere Norge i det kommende VM.

NM fungerer på følgende måte. Man får tilsendt grønne bønner av en kaffe som er plukket ut av Norsk kaffeinformasjon, dette er en kaffe som ingen kaffebrenneri i Norge har helt maken til. Alle som ønsker å delta får da tilsendt 30kg av denne kaffen og denne må kjøpes av de forskjellige deltakerne.

Når kaffen er mottatt så skal de forskjellige kaffebrennerne brenne disse 30kg etter alle kunstens regler. Jeg for min del gjennomførte 10 forskjellige brenninger, hvor jeg dokumenterte alt jeg gjorde i løpet av brenningen.

Når kaffen er brent så må det smakes. Da gjennomfører man en blindcupping (smaking på kaffen uten at man vet hvilken brenning det er) for å bestemme hvilken brenning man synes smaker best.

Deretter så pakker man 1kg ferdig kaffe av den brenningen man synes er best og sender denne til Norsk kaffeinformasjon. De vil da gjennomføre en ny blindcupping blant alle som har sendt inn og de 6 beste får da delta på selve NM.

I år blir første året jeg og Hindø Kaffebrænderi skal prøve å kvalifisere seg til NM. Har akkurat sendt inn kaffen til vurdering og venter nå spent på resultatet. I og med at det er første året så er det vanskelig å si hva jeg kan forvente. Selv om jeg har holdt på noen år nå, så føler jeg meg fortsatt som en nybegynner sammenlignet med veldig mange andre kaffebrenneri, jeg vet også at det er et skyhøyt nivå i Norge generelt på kaffe. Uansett hva som skjer så synes jeg det er veldig artig å ha muligheten til å kvalifisere meg og skulle jeg gå hen å kvalifisere meg så synes jeg det er utrolig at et lite kaffebrenneri i Sigerfjord kan klare det. Har selvfølgelig fått en liten boost etter at Julekaffen kom veldig høyt opp på en nasjonal kåring rett før jul (6. plass av ekspertene og 1. plass av folket av 46 julekaffer).

Hvis du er interessert i å smake på bidraget mitt til kvalifiseringen så er det absolutt mulighet for dette. Har lagt ut «NM-kaffen» i nettbutikken. Det er et begrenset antall jeg har, men selger så lenge lageret rekker. Det er en fantastisk kaffe fra Kenya som er kvalifiseringskaffen i år. Den er en frisk kaffe som er typisk syrlig på kenyansk vis. Ved å kjøpe denne kaffen så er du også med på å begrense kostnadene for Hindø Kaffebrænderi for å kunne være med.

Satser på flere oppdateringer fra kvalifiseringen når jeg får resultatet og uansett om jeg blir deltaker eller ikke så vil jeg møte opp på NM som er i Stjørdal i år. Vil legge ut oppdateringer fra NM når dette er i slutten av februar.