Hvordan brygge kaffe

For å få det beste ut av kaffen, holder det ikke nødvendigvis at du har de beste råvarene. Nedenfor vil jeg beskrive enkle fremgangsmåter for å kunne brygge god kaffe hver gang. Det er ikke nødvendig med fancy utstyr eller dyr kaffemaskin, det trenger heller ikke ta lang tid å lage en god kopp kaffe. Jeg vil anbefale å investere i en kaffekvern, ikke bare får du tilpasset kverningsgraden og det faktum at bønnene holder seg ferske mye lenger, men du får også en fantastisk duft. Duft og kos skal man ikke undervurdere når man drikker kaffe. Før du starter å lage kaffe kan disse punktene være til hjelp:

1. Gode råvarer (Hindø kaffebønner)

2. Bruk vann med riktig bryggetemperatur, stort sett mellom 90 til 96 grader (men det er selvfølgelig rom for eksperimentering)

3. Bruk rent bryggeutstyr

4. Bruk nøyaktig mål av kaffe i forhold til mengde vann

5. Bruk riktig kverningsgrad i forhold til utstyr

6. Vær nøyaktig med bryggetiden

 

Bryggemetoder:

Kokekaffe

Kokekaffen er måten vi i Norge har brygga kaffe i generasjoner og man kan få en helt fantastisk kopp kaffe med denne bryggemetoden. Av en eller annen grunn holder denne bryggemetoden på å dø ut, det er synd!

Du trenger:

  • En kaffekjele
  • Stoppeklokke (mobiltelefon e.l)
  • En varmekilde (kokeplate, primus, bål e.l)
  • En termokanne
  • Kaffe (grovmalt/kokemalt)
  • Brenningsgrad lys eller medium
  • 60-70 gr. kaffe pr. liter vann

Slik gjør du:

1. Mål opp vann

2. Kok vannet i kjelen

3. Mål opp kaffen

4. Når vannet koker, tar du kjelen av varmen

5. Ha kaffen i vannet og rør i kaffen til all kaffen er våt

6. Sett lokket på kjelen og vent i ca. 5 min

7. Etter 5 minutter bryter du overflaten på kaffen slik at gruten synker til bunns.

8. Vent 1 minutt og hell kaffen over på en termokanne (server gjerne direkte fra kjelen, men kaffen blir ikke god hvis den står i kjelen over lengre tid). Hell til det er nesten tomt i kjelen, slik at det ikke følger med kaffegrut i termokannen

9. La termokannen stå i 1 minutt slik at alt resterende fin grut synker til bunns

10. Nyt en god kopp kokekaffe!

Presskanne

Presskanne er en enkel og god bryggemetode, men slurver man med mål, ekstraheringstid og når kaffen skal presses ned, kan man oppleve å ikke få den gode kaffen. Under følger en enkel oppskrift for hvordan man skal få en god kopp kaffe ved hjelp av presskanne.Presskanne

Du trenger:

  • En presskanne
  • En termokanne
  • En spiseskje
  • Stoppeklokke
  • Vann med temperatur på ca 96 grader
  • God kaffe (hindø Kaffe) med kverningsgrad mellom filter og kokemalt og lys eller medium brenningsgrad
  • 60-70 gr. kaffe pr. liter vann

Slik gjør du:

1. Mål opp nøyaktig mengde kaffe og vann

2. Kok opp vannet

3. Forvarm presskannen ved å fylle den med varmt vann fra springen

4. Når presskannen er varm, heller du ut vannet

5. Ha kaffen i presskannen

6. Hell på halvparten av det kokte vannet

7. Rør kaffen til all kaffen er våt

8. Hell på resten av vannet

9. La kaffen trekke i 4 minutter

10. Etter 4 minutter bryter du kaffens overflate slik at gruten synker til bunns

11. Bruk spiseskjeen til å fjerne det beige skummet fra kaffens overflate

12. Sett lokket på presskannen og press stempelet ned

13. Server gjerne kaffen direkte fra presskannen, men den blir ikke god hvis den blir stående lenge på kannen. Hell derfor kaffen over i en termokanne

Kaffetrakter

Dette er vel den mest brukte bryggemetoden, men det å lage en god kopp kaffe ved hjelp av trakter, kan være en utfordring. Du bør skaffe deg en god trakter, Norsk Kaffe Informasjon har laget en liste på www.kaffe.no og her finner du traktere som er godkjente. Ved å følge fremgangsmåten under, vil det være Kaffetraktermulig å lage god kaffe også på trakter.

Du trenger:

  • En god kaffetrakter
  • Vann
  • Vannmugge
  • God kaffe (Hindø Kaffe) med malingsgrad filtermalt og lys eller medium brenningsgrad
  • 60-70gr. kaffe pr. liter vann
  • Papirfilter av den hvite typen (brunt filter setter mye smak på kaffen)
  • Termokanne

Slik gjør du:

1. Mål opp vann i en vannmugge og hell i trakteren (bruker du en uren kolbe til dette, vil også trakteren fort bli skitten)

2. Sett filteret i filterholderen og skyll filteret i kaldt vann for å fjerne papirsmaken

3. Mål opp nøyaktig mengde kaffe og ha kaffen i filteret

4. Jevn ut kaffen i filteret

5. Skru på trakteren og ta tiden fra det begynner å renne til den er ferdig. Tar det over 5 minutter, bør du kverne kaffen grovere. Er tiden under 4 minutter bør du kverne den finere

6. Hell kaffen over på en termokanne når den er ferdig. Ikke la kaffen stå på varmeplaten, kaffen vil i så fall få en bitter smak. Serverer du direkte fra kolben, bør du røre litt rundt i den før du serverer, kaffen har en tendens til å bli tynnere på toppen enn i bunnen når man bruker kaffetrakter

7. skyll og rengjør alle deler etter hver brygging

8. Nyt en god kopp kaffe

Alle har smakt den bitre kaffen man får servert på jobb fra en kaffetrakter som det står kaffe på hele dagen. Den bitre kaffen kommer som regel av at man lar kaffen stå på platen og at den sjeldent blir rengjort.

Aeropress

Aeropress er en snedig liten sak. Med den kan man lage en fantastisk kopp kaffe. Den er enkel å rengjøre og man kan ta den med seg over alt siden den ikke tar mye plass og tåler en støyt.

Du trenger:

  • En aeropress med aeropressfilter (det er mulig å kjøpe metallfilter slik at man slipper å bruke papirfilter)
  • 1-2 dl. vann med temperatur på 90-96 grader
  • God Kaffe (Hindø Kaffe) malingsgrad filtermalt eller litt finere og lys eller medium brenningsgrad
  • 16-20 gram kaffe

Slik gjør du:

1. Legg filteret i filterholdere og skyll filteret i kaldt vann for å fjerne papirsmaken

2. Monter filterholderen på den nederste delen av aeropressen

3. Kok opp vann

4. Mål opp kaffe, kvern kaffen og ha den i aeropressen

5. Hell kokt vann i øverste delen av aeropressen, for å redusere temperaturen noe

6. Hell deretter vannet over kaffen

7. Rør i kaffen og la den trekke i 20-40 sekunder

8. Sett den øverste delen i aeropressen og len deg på slik at vannet presses gjennom filteret.

9. Rør i kaffen og server

10. Fjern filterholderen og press kaffegruten ut i søppelkassen. Skyll gummiproppen og filterholderen, og aeropressen er klar for en ny runde

Mokkakanne

Den beste og rimeligste alternativet for deg som ønsker å drikke espresso hjemme, men ikke vil investere masse penger på maskin og kvern. Mokkakannen lager ikke espresso, men en sterk kopp kaffe som ofte kalles mokka.

Du trenger:

  • En mokkakanne
  • Vann
  • En varmekilde
  • God kaffe som er finmalt og med lys eller mørk espressobrenning

Slik gjør du:

1. Fyll vann i nederste del av mokkakannen til rett under ventilen. Om vannet er kokt på forhånd, vil bryggingen gå raskere og kaffen i filteret blir ikke stående for lenge på varmen. Det gir bedre smak

2. Fyll filteret med kaffe og stryk av. Ikke press kaffen ned da dette gjør det vanskeligere for vannet å trenge gjennom kaffen. Sett filteret i den nederste delen.

3. Skru alle delene sammen.

4. Sett kannen på full varme. Følg med når kaffen begynner å sive ut i øverste del

5. Når den øverste delen er halvfull så fjerner du den fra varmen og lar den stå i 1 minutt til resten av kaffen får tid til å komme ut

6. Server umiddelbart

Mokkakannen har en tendens til å gi en litt bitter smak på kaffen, da den bruker vanndamp til å ekstrahere kaffen. Bruk derfor gjerne en lys espressobrenning, du vil da redusere bitterheten i kaffen.

Bestill kaffe: